Velikost textu: AAA

Reklama

Uvařte si zámeckou dobrotu!
Máme tipy z kuchyně zámku Berštejn

Markéta Slezáková je půvabná zámecká paní, která se svým mužem Mirem dokázala vdechnout zámku Berštejn v Dubském Švýcarsku nový život. Podílela se nejen na realizaci jeho interiérů, ale pro hosty co chvíli s radostí i vaří. A o svůj tip na zámeckou dobrotu se podělila i s naším portálem! Určitě si pochutnáte stejně jako hosté zámku Berštejn.

Zámecké antipasti s opečenými rajčaty

„Tajemství tohoto jídla je v pestrosti chutí různých druhů opečené zeleniny, bylinek a lahodných i dráždivých přísad,“ vysvětluje paní Markéta. „Nadchnete jím každého - požitkáře, stejně jako vyznavače zdravého stylu a lehkých jídel. Vynikající jsou naše zámecké antipasti jako předkrm nebo letní hlavní chod.

Ingredience:

Lilek (neboli baklažán)
Cuketa
Cibule
Žampiony
Kořenová zelenina jako mrkev, celer, petržel
Papriky
Rajčata
Čerstvé a sušené bylinky (oregáno, majoránka, petržel, tymián, bazalka, rozmarýn)
Česnek
Feferonky
Sůl a černá pepř
Olivový olej
Citrón nebo vinný ocet
Listy pampelišky na ozdobu
Květy na ozdobu (na obrázku květ oregána*)

* Oregáno je v Česku známé také jako Dobromysl obecná

Příprava:

Před samotnou přípravou lilek pokrájejte na kolečka, osolte a nechte jej vyloučit tekutinu - nebude tak hořký. Mezitím si na kolečka pokrájejte cuketu, na kostičky předem očištěnou kořenovou zeleninu, pokrájejte také papriky, cibuli a žampiony. Rozpalte si pánev s trochou olivového oleje a osmažte nejprve lilek a cuketu. Připravte si vyšší pekáč, rozetřete po dně trochu olivového oleje a rozložte na dno osmažený lilek a cuketu. Pak si postupně na pánvi osmažte zbývající zeleninu (kořenovou dělejte trochu déle) a žampiony s cibulí a vrstvěte do pekáče. Přidejte trochu nasekaného česneku, špetku tymiánu, trochu nasekané čerstvé bazalky, petržele, rozmarýnu, špetku sušeného oregána (je výraznější než čerstvé) a náprstek olivového oleje. Dochuťte solí, čerstvě umletým černým pepřem a špetkou sušených feferonek. Horní vrstvy zeleniny zlehka promíchejte. Nakonec si orestujte na kolečka pokrájená rajčata – skoro nasucho, jinak budou prskat. Navíc, když se Vám malinko přichytí, budou pikantnější. Rajčata pak rozložte navrch zeleniny do pekáče. Dejte do rozpálené trouby bleskově zapéct cca na 10 minut – aby se zvýraznila barva a zelenina trochu vysmahla. Můžete servírovat teplé nebo studené. Ozdobte na talíři čerstvými bylinkami a třeba i květy bylinek. Těsně před podáváním polijte zálivkou z olivového oleje a citrónové šťávy (event. trochou vinného octa). Podávejte s bílým chlebem, bagetou nebo třeba rohlíkem.

Náš tip:

Buďte originální! Recept může být tisíckrát jiný a jídlo vždy vynikající! Můžete ingredience bez obav vynechávat nebo zase doplňovat dle Vaší fantazie. Přidejte např. povařený květák nebo fazole, brokolici, ředkvičky, řapíkatý celer, prostě cokoli máte rádi. Důležitá je pestrost a Vaše radost z vaření. Jen lilek a čerstvé bylinky zachovejte - dávají pokrmu punc profesionality a posunou výsledek o úroveň výše.

Zálivka z olivového oleje a citronové šťávy:

2 polévkové lžíce citronové šťávy
5 polévkových lžic olivového oleje
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička čerstvě umletého pepře
Všechny ingredience důkladně promíchejte.

Když k zelenině musíte mít za každou cenu maso, vyzkoušejte…

Rychlé kuřecí nugetky v efektním medovém kabátku

Kuřecí prsa omyjte, osušte a pokrájejte na menší kousky. Osolte a opepřete. Osmažte v rozpálené pánvi na troše oleje. Těsně před koncem přidejte na pánev trochu nasekaného česneku - restujte méně než 2 minuty, aby česnek nezhořkl. Poté přidejte 2 polévkové lžíce tmavého octa Balsamico a dvě polévkové lžíce medu. Maso párkrát promíchejte, brzy výrazně ztmavne a získá zvláštní medovo-karamelovou  krustu. Podávejte se zámeckými antipasti.

Dobrou chuť přeje návštěvníkům www.padesatpetplus.cz Markéta Slezáková, majitelka zámku Berštejn

Chutě

citát dne:

Převádějte velké problémy na menší a menší, a ony nakonec přestanou existovat!

Čínské přísloví

Reklama