Velikost textu: AAA

Reklama

Slané pokušení Edity Adlerové
Škvarkové buchty se zelím či se špenátem

Edita se v pouhých osmnácti letech stala naší nejmladší Carmen. Měla kariéru skvěle rozjetou. Život se ale rozhodl, že nic jí zadarmo nedá. Jistý čas se proto kromě zpěvu živila i v pekárně. A úspěšně! Nabízíme vám její recept na kynuté škvarkové buchty se zelím či se špenátem – Editino slané pokušení.
Jo, to je zpěvačka!

„Náhodou, v pekárně v Lázních Bělohrad, kde jsem svého času pracovala, to bylo fajn,“ usmívá se Edita. „Hned první den, kdy jsem nastoupila, šokovala mé kolegyně informace o tom, že jsem operní zpěvačka. Dívaly se na mne od té chvíle se značnou nedůvěrou. Přišla jsem třeba do šatny, rádio bylo puštěné, jakási písnička halasně zněla a jedna spolupracovnice se na mě významně podívala a prohlásila: Jo, Ivetka, to je zpěvačka!
Jenže pak pochopily, že nejsem žádná fajnovka a umím za práci vzít. Mohou se na mě spolehnout. Nakonec jsem v pekárně našla výbornou partu ženských, s kterými jsem si dobře rozuměla. Dodnes jsem ráda, pokud některou z nich potkám, nebo se objeví na mém koncertě. Pekárna pro mne znamenala nejen zajímavou životní zkušenost, ale i možnost rozvíjet dál jeden ze svých koníčků – a tím je určitě vaření a pečení.“


Two Voices

Edita Adlerová dnes vystupuje nejen na samostatných koncertech, ale spolu se šansoniérkou Janou Rychterovou i jako členka vokálního dua Two Voices. Spojením dvou různorodých hlasů vznikla možnost obrovského hudebního i žánrového obohacení. Two Voices vás pobaví i chytí za srdce. Určitě stojí za to zajít si na jejich koncert. Třeba hned krátce poté, kdy se posílíte senzačními Editinými škvarkovými buchtami. A náplň? Tu už necháme na vašem výběru. (Více o koncertech zajímavé dvojice najdete na www.twovoices.cz)


Slané pokušení Edity Adlerové

Ingredience
půl kostičky droždí – cca 20g
hrnek mléka – cca 200-300ml
hrstičku krupicového cukru – cca 50g
půl pytlíku hladké mouky – cca 500g
sůl
rozpuštěné máslo – cca 60g + na vymazání pekáče a pomazávání buchet
1 žloutek

Na náplně:
Zelná
kysané zelí, cukr, sůl, kmín, olej, cibule

Špenátová
kostka mraženého špenátu, cibule, může být i jarní, olej, vejce, trocha strouhanky, sůl, majoránky, pepř


Postup
Nejdříve uděláme kvásek – rozdrobené droždí zalijeme trochou mléka (já si dám droždí na malý dezertní talířek a zaliju, aby bylo lehce ponořené). Přidáme lžičku cukru a počkáme, až se objeví bubliny.
Mezitím si nachystáme do mísy mouku se solí, žloutkem, vychladlým rozpuštěným máslem (já někdy použiji olivový olej, cca 1- 1,5 deci, je do slaného pečiva lepší a buchty jsou i lehčí). Přidáme vzešlé droždí, jemně namleté škvarky a postupně přiléváme mléko. Vypracujeme těsto, hněteme pečlivě a dlouho, aby bylo vláčné a hladké. Poprášíme moukou a necháme cca hodinku vykynout. Pokud možno ho dáme k teplu.
Než nám těsto vykyne, přichystáme si náplně. Špenátovou připravuji takto: Nakrájím si cibuli, kterou nechám zesklovatět na malém množství oleje. Špenát nerozmrazuji, ale dám ho na cibulku, malinko podliji, nechám a počkám, až se povolí. Rozmíchám hmotu s kořením a vejcem a podle potřeby lehce dohustím strouhankou. A zelnou takto: Zelí jen vyklepnu stejným způsobem do kastrolu, také na zesklovatělou cibulku, malinko podliji – lák nepoužívám, je to pak moc kyselé. Nechám podusit bez pokličky, cca 15minut a dochutím kořením.

Buchty plním tímto způsobem: Vezmu si polévkovou lžíci a vykrajuji z těsta stejnoměrné kousky, asi velikosti pingpongového míčku. Na prkénku je pomocí válečku rozválím, vezmu do dlaně, naberu lžící náplň a buchtu uzavřu. Kladu na vymaštěný pekáč spojem dolů a buchtu hned ještě pomažu máslem. Buchty kladu kousek od sebe, ne na těsno, aby měly místo na opětné nakynutí. Je dobré, když dokončíme pekáč, nechat je ještě cca 15 minut odpočinout a potom teprve dát do trouby. Při pečení ještě nabudou a pekáč samy krásně vyplní. Je nutné je potírat máslem i po stranách, aby potom šly lépe od sebe.
Troubu zapneme na cca 200 stupňů, po chvíli teplotu zmírníme, abychom buchty nespálili. Pečou se cca 30 minut.
Dobrou chuť!

Chutě

citát dne:

Převádějte velké problémy na menší a menší, a ony nakonec přestanou existovat!

Čínské přísloví

Reklama