Novoroční tip Petry Janů
Petra Janů výborně zpívá, skvěle vypadá, ale stejné superlativy si zaslouží i jako kuchařka. Pokud víte, že po silvestrovské noci míváte horší start do prvního dne Nového roku, připravte si už předem „Novoroční zelňačku“, kterou miluje Petra i její manžel.
Novoroční zelňačka
jedno balení kysaného zelí
uzené koleno nebo 2 uzená kuřecí stehna
1 noha čabajky
kořenová zelenina
1 velká cibule
3 lístky bobkového listu, 6 kuliček nového koření, lžička celého pepře a lžička tymiánu
8 polévkových lžic sladké papriky
1 čerstvá feferonka nebo 3 naložené menší Piri piri
3 sušené švestky
1 hrst namočených sušených hub
Cibuli nakrájíme na jemno a podusíme na sádle nebo na oleji, Když cibule zrůžoví, zalijeme vodou, přidáme kysané zelí a nakrájenou čabajku. Dále všechno koření, houby a švestky, přidáme maso a vaříme. Když je maso měkké, vyjmeme, zbavíme kůže, vykostíme a nakrájíme množství dle potřeby. Nakrájené maso vrátíme zpět a vaříme na mírném ohni ještě cca 40 min. My to neděláme, ale polévka se může zahustit jíškou a při podávání ozdobit lžící zakysané smetany.