Velikost textu: AAA

Reklama

Biopotraviny ano či ne 

Biopotraviny jsou čím dál populárnější. V kvalitě bio si můžeme koupit mouku, čočku, těstoviny,  maso, máslo, sýry, zeleninu, ovoce, dokonce i uherák či čokoládu. V čem jsou biopotraviny jiné? Při jejich pěstování je zakázáno používat umělá hnojiva, herbicidy a pesticidy.

V čem jsou biopotraviny jiné

Při jejich pěstování je zakázáno používat umělá hnojiva, herbicidy a pesticidy. Při dalším zpracování se nesmí přidávat žádná syntetická ochucovadla, barviva, aromata, konzervanty, ztužené tuky a podobně. Hodně diskutovaná jsou takzvaná „éčka“ – přídatné látky označené na etiketě písmen E. Ty zvýrazňují chuť i barvu potravin a prodlužují dobu trvanlivosti. Ne všechna éčka musí být škodlivá, některá jsou přírodního původu a jsou povolena i v biopotravinách (například kyselina askorbová - vitamin C, mléčná, citronová a další). Jiným bude lepší se vyhnout, mohou vyvolat alergii a už vůbec není vyzkoušené, jak může na lidský organismus působit jejich kombinace.

Když maso chutná jako maso…

Čím jsme bohatší, tím samozřejmější se pro nás stalo konzumovat maso téměř denně. Důsledkem jsou intenzivní velkochovy, v nichž se chovají zvířata, určená na náš stůl v podmínkách na hony vzdálených jejich přirozenému životu. Kravičky nikdy nepoznaly vůni pastvy, selata jsou kojená z láhve a kuřata tráví celý krátký život v těsné kleci. To má samozřejmě vliv na kvalitu i chuť masa. Když například ochutnáte biohovězí maso z kusu, který se živil přirozenou čerstvou trávou na pastvě, zjistíte jak je oproti běžnému hovězímu křehké.

Dobré nemusí být drahé…

Ceny některých biopotravin jsou opravdu vysoké, protože jejich výroba je celkově nákladnější (nižší výnosy, vyšší podíl ruční práce). Z výzkumu sdružení PRO-BIO Liga vyplynulo, že cena za rodinný nákup v biokvalitě byla ve srovnání s běžnými potravinami přibližně o 102 % vyšší. Nejdražší z biopotravin bylo drůbeží maso (téměř o 450 % více) a ovoce a zelenina (např. cibule o 430 %, mrkev o 213 %, brambory - průměrně více o 176 % za kg). Ne všechny biopotraviny ovšem byly dražší než potraviny konvenční - čerstvý kozí biosýr domácího původu bylo možné koupit až o čtvrtinu levněji, nižší cenu měl ve vybraných prodejnách i biomed či třtinový cukr.

Jak je poznáme?

Biopotraviny mají svou značku, která by měla být pro zákazníky zárukou. Národní bio značku, zelenobíle pruhovaný půlkruh („biozebra“), dostanou pouze produkty z farmy, která má certifikát ekologického zemědělství. Na každé „biozebře“ konkrétního produktu je uveden i kód příslušné kontrolní organizace. Kvalitu certifikovaných biopotravin laboratorními testy také pravidelně kontroluje Státní zemědělské a potravinářské inspekce.


kk

Chutě

citát dne:

Převádějte velké problémy na menší a menší, a ony nakonec přestanou existovat!

Čínské přísloví

Reklama