Velikost textu: AAA

Reklama

Skořice voní, chutná i léčí

Skořice patří k zázračným přírodním léčivům. Kdoví, koho kdysi dávno napadlo, že kůra stromu může obohatit člověka nejen svou vůní, ale i svými blahodárnými účinky. První zmínky o skořicovníku jsou více než 4000 let staré a pocházejí z Číny.

Výrazněji se do povědomí skořice dostala až v 15. a 16. století, kdy ji ze svých cest po Orientu přiváželi jako jednu z vzácností obchodníci. Postupně skořice v Evropě zdomácněla, u nás se poprvé objevila v 15. století.


Zahřívá i desinfikuje

Svůj původ má tedy pravděpodobně v Asii, odkud se rozšířila na plantáže v celém tropickém a subtropickém pásmu – mj. Indonésie, Seychyly, Madagaskar. Kromě skořicovníku čínského je dnes hojně využíván skořicovník cejlonský. Rozemletý prášek či silice získávané z kůry skořicovníku mají využití v mnoha oborech. Využívaná  je pro svou vůni, chuť, ale také k léčbě (např. ve starodávném léčebném procesu ajurvédy patří k nejuniverzálnějším). Skořice např. podporuje chuť k jídlu, snižuje krevní tlak, zlepšuje trávení. Zažívací trakt zahřívá a stimuluje, uklidňuje koliky, průjmy, nevolnosti a nadýmání. Vzhledem k dezinfekčním a antibiotickým účinkům se využívá i jako prostředek proti nachlazení, kašli a chřipce. Příznivě působí i u ženských problémů - zmírňuje menstruační, ale i přechodové potíže.


Má vliv i na cukrovku

V posledních letech se vědci stále více zabývají výzkumy, týkajícími se příznivého působení skořice u pacientů s cukrovkou (typu 2). První větší studie na toto téma byla publikována v roce 2003 v časopise Diabetes Care, a vzápětí následovaly další dílčí výzkumy. Prokazují jednoznačně příznivý vliv na zmírnění choroby, kterou dnes trpí velké množství lidí (jen u nás je jich více než půl milionu!).


Jak skořice působí?

Cukrovka 2. typu je způsobena tím, že tělo ztratí citlivost na inzulín, hormon, který pomáhá transformovat cukry v energii. Když se tak stane, množství cukru (glukózy) v krvi zůstává vysoké a to může vést k mnoha zdravotním komplikacím. Hledají se tedy nejrůznější možnosti, jak tuto hladinu snížit. Vědcům se podařilo právě ze skořice izolovat látky (metylhydroxychalkonové polymery), které snižují necitlivost tělních buněk na inzulín a při aplikaci způsobují vzrůst účinku inzulínu. Ve studiích bylo prokázáno, že skořice snižuje hladinu krevního cukru u diabetiků typu 2 až o 29% a hladinu cholesterolu až o 26%.
To je jedním z důvodů, proč je pro diabetiky dobré nejen vypít si např. neslazený skořicový čaj, ale také vyzkoušet některý z přípravků, které výtažek ze skořice obsahují.


rr

Chutě

citát dne:

Převádějte velké problémy na menší a menší, a ony nakonec přestanou existovat!

Čínské přísloví

Reklama