Velikost textu: AAA

Reklama

K sushi patří wasabi

Wasabi je název pro japonský křen, který je o poznání silnější než ten náš domácí. Stejně jako "náš" křen má velmi výrazné aroma, které působí na žlázy v našem nose, při delším styku se vzduchem však svou sílu ztrácí.

Zelený japonský křen je botanicky zařazen do rodu brukvovitých. V Japonsku wasabi roste u horských říček, kde se divoké kořeny dobývají a očištěné se strouhají na jemných struhadlech ze žraločí kůže. Konzumace křenu wasabi je pro náš organismus blahodárná, kořeny obsahují množství látek s antibakteriálními účinky. Čerstvé wasabi je bohaté na vitamin C, vitamin B6 (pyridoxin), hořčík a vápník. Naopak obsahuje velmi málo sodíku, žádný cholesterol a tuk; 100 gramů wasabi má 80 kalorií.

Jedlé jsou i listy

V Japonsku se konzumují i listy wasabi. Japonci listy nakládají do nálevu z octa  se solí a konzumují je syrové jako salát, nebo je krátce povaří v sójové omáčce. Pravý křen wasabi je velmi drahý, proto bývá často nahražován pastou z běžného křenu, hořčice a zeleného potravinářského barviva nebo zabarven zelenou sladkovodní řasou – spirulinou.  I u nás už ale lze běžně koupit wasabi prášek nebo přímo wasabi křen, který je říznější.
Wasabi určitě znají všichni milovníci sushi. Nejčastěji se křenová pasta přidává do "sushi rolády" mezi rýži a rybu, jednak aby jeho aroma nevyprchalo a také aby neutralizovalo nepříjemný rybí pach. Ani další japonská specialita sashimi se bez wasabi neobejde.

Také jako konzervant

Wasabi se používá i jako konzervační prostředek pro potraviny. Dokáže je totiž alespoň částečně zbavit bakterií. To je také důvod proč se o japonský křen nejčastěji používá při konzumaci čerstvých, tepelně neupravených mořských ryb, které se rychle kazí a bakteriemi se to v nich jen hemží. Wasabi se považuje za pochutinu, která různé jedy a mikroorganizmy eliminuje.

Skvělý recept

Oblíbenou pochoutkou, kterou si můžete sami připravit doma, jsou oříšky v krustě z wasabi:
Rozpis: 1 bílek, 1 lžíce vody, 500 g loupaných celých mandlí nebo nesolených buráků, 2 lžíce wasabi prášku, 2 lžičky soli, 2 lžičky maizeny, případně špetka cukru – nemusí být
Postup: Vaječný bílek našleháme s vodou do pěny a ve sněhu postupně obalíme ořechy či mandle a necháme je na sítku okapat. V misce smícháme wasabi prášek se solí a troškou cukru a přidáme maizenu. Směs vložíme do mikrotenového sáčku a protřásáním v ní obalíme oříšky. Obalené ořechy nasypeme na plech vyložený pečicí fólií a pečeme v troubě při teplotě 150 °C asi 30 minut. Během pečení oříšky opatrně promícháváme. Poté snížíme teplotu na 100 °C a dopékáme ještě asi 20 minut. Na plechu necháme vychladnout.  
rr

Chutě

citát dne:

Převádějte velké problémy na menší a menší, a ony nakonec přestanou existovat!

Čínské přísloví

Reklama