Kudy projde, tudy léčí
18.11.2009
„Medicínu“ životní energie si může namíchat každý sám. Podle odbornice na zdravou výživu Dagmar Janatové musíme jen poznat, které potraviny nám nedělají dobře. A do jídelníčku naopak zařadit ty, které obnovují duševní a fyzické síly, tedy čerstvé kvalitní potraviny, nejlépe v bio kvalitě, bez aditiv a konzervantů. Je to první krok k novému životnímu stylu a modernímu anti-aging efektu stravování.
Brokolice, květák – košťálová zelenina, která je v naší kuchyni poněkud opomíjená. Zařaďte ji do jídelníčku alespoň jedenkrát týdně. Posiluje srdeční sval, léčí močový měchýř, působí jako prevence nádorových onemocnění, zejména rakoviny prostaty a rakoviny prsu.
Paprika – zdroj vitaminu C, zlepšení obranyschopnosti organismu
Pažitka – prevence aterosklerózy, působí i jako mírné antibiotikum
Cibule šalotka – příznivě působí při léčbě trombózy, může zmírnit bolest hlavy, prevence aterosklerózy a rakoviny
Citron – zdroj vitaminu C, zlepšení obranyschopnosti organismu.
Konopný olej panenský – naposledy lisovaný za první republiky. Zapomenutý zdravý olej se správnými poměry omega-3 kyselin, které se vyskytují hlavně v rybím tuku. Léčí lupénku, posiluje srdce, je prevencí rakoviny, vhodný pro snížení LDL cholesterolu. Pro vysoký obsah proteinu vhodný pro vegetariány.
Losos – obsahuje vhodný poměr 3-omega kyselin, které snižují hladinu tuků v krvi, hlavně triglyceridů a cholesterolu. Posiluje činnost srdce. Transdermální kolagen z lososa působí na zářivě hladkou pleť.
Petrželka – zklidňuje zažívání, obsahuje vitamin C.
Salát z uzeného lososa s brokolicí a květákem
Suroviny na salát: 320 g uzeného lososa, 400 g brokolice, 400 g květáku, 100 g mini paprik, 30 g šalotky, 4 lžíce konopného oleje, 1 citron, 1 lžíce octa nebo citronové šťávy, sůl, 2 lžíce pažitky, 2 lžíce petrželky, 2 lžíce kerblíku
Brokolici a květák rozebereme na růžičky, opereme, očistíme. Vaříme v páře asi 5 min. Ihned zchladíme ve vodě s ledem, případně důkladně propláchneme studenou vodou. Dressing připravíme z konopného oleje, soli, octa a bylinek, které vmícháme. Lososa nakrájíme na kostičky, vše upravíme na talíři a posypeme jemně nakrájenou šalotkou a paprikou. Přelijeme přelivem a podáváme. Jako přílohu podáváme žitný chléb se semínky.
Veškeré informace o působení potravin na naše zdraví najdete v první české kuchařce nového životního stylu s názvem „Jím a mládnu aneb Anti-aging na talíři“, autorek MUDr. Moniky Golkové a Dagmar Janatové, ředitelky Patriot-x, catering servis. Více na www.patriot-x.cz.