Velikost textu: AAA

Reklama

Pět elementů Feng Shui

18.11.2009

Jídlo léčí. Poznáte to i díky Feng Shui. Je to tradiční čínské umění o životě v harmonii s okolím. Do krajíce Feng Shui se s vervou zakousla Radka Hozmanová. Na základě vlastních zkušeností našla cestu, jak díky správně zvolené stravě výrazně upevnit zdraví. A to bez ohledu na věk.

Zelí 

Na talíři zastupuje prvek dřeva, období jara, kdy se tělo čistí a zbavuje zásob tuku. Zelí má dostatek vlákniny a čistí střeva. Na jaře bychom měli posílit játra a žlučník. Patří sem potraviny, které dokážou tělo zbavit nahromaděného balastu. Pórek, řapíkatý celer nebo kroupy, které na sebe vážou mastnoty, bílá ředkev, jež účinně štěpí tuky a mnoho dalších.

Mrkev 

Pyramida mrkve je symbolem léta a v rámci Feng Shui elementu ohně. Oheň podporují všechny druhy potravin v odstínech červené a růžové. Tvarově pak například rukola, která připomíná plamen, nebo listy mangoldu evokující plazmatické hoření. K ohni přináleží hořká chuť. Tím, jak v létě jíme, podporujeme srdce a tenké střevo.

Dýně Podzim je sladký stejně jako podzim života. Nastává zklidnění. Patří k němu element země a všechny druhy potravin s přirozeně sladkou chutí (obiloviny, vločky, jáhly). Nikoli ale bílý cukr, ten oslabuje a rozvolňuje tkáně. Posilujeme žaludek a slezinu. K podzimu patří žlutá, okrová či hnědá barva.

Cibule

Zpracováním získá cibule přirozeně sladkou chuť a dodá potřebné slinivce a slezině. Element kovu charakterizuje pikantní chuť.

Celer 

Na talíři zastupuje období zimy, kdy potřebujeme hojně minerálních látek. Dodají nám je všechny zeleniny s pevnou strukturou (kořenová zelenina). Skvělé jsou v tomto směru i lopuch, tuřín, kapusta nebo červená řepa. S takto vhodně zvolenou skladbou potravin uděláme mnohé pro zvýšení kondice a zpomalení stárnutí organizmu. Více se ale o tomto zdravém stravování dozvíte od odborníků, kteří se přímo Feng Shui vaření věnují.

Sladký podzim na talíři

Náš dnešní talíř je názorný. Jmenuje se Sladký podzim a je harmonicky koncipován tak, aby na něm, stejně jako v ostatních ročních obdobích, bylo zastoupeno všech pět elementů, které Feng Shui vyznává. Jsou to: dřevo (jaro), oheň (léto), země (babí léto), kov (podzim) a voda (zima). Po směru hodinových ručiček, tak jak se vyvíjí sezona, jsou poskládány potraviny, které mají své vlastnosti a specifické funkce pro tělo.
 

Chutě

citát dne:

Převádějte velké problémy na menší a menší, a ony nakonec přestanou existovat!

Čínské přísloví

Reklama