S noblesou, ale zdravě
18.11.2009
Mušle jsou pokrmem pro fajnšmekry. Dopřejeme si je v restauracích, na zahraničních dovolených, jen v kuchyních našich domovů jsou stále ještě vzácností. Jejich přípravou si mnohdy nejsme stoprocentně jistí. Odbornice na zdravou výživu Dagmar Janatová tentokrát nabízí talíř zapečených mušlí. Jsou zdravé, ve stylu anti-aging stravování a jejich příprava je geniálně snadná.
Křen – příznivě působí jako močopudný prostředek při vodnatelnosti, je účinný v léčbě revmatismu. Obsahuje například hořčičnou silici, vitamin C a fytoncidy, které zastavují nebo omezují růst některých choroboplodných zárodků.
Mořské plody – snižují hladinu cholesterolu, chrání před krevními sraženinami. Obsahují cenný jód, důležitý pro správný vývoj organizmu a omega-3 kyseliny.
Bílé víno – velmi výrazně posiluje srdce, navíc obsahuje i cenné minerály.
Olivový olej panenský (z prvního lisování) – snižuje riziko revmatoidní artritidy, urychluje léčení ran, popálenin a změkčuje jizvy. Je vhodný pro ošetřování popraskané, hrubé pleti se sklonem k zánětům. Užívá se na ošetřování ekzémů a bércových vředů. Obsahuje množství látek s antioxydačními účinky a esenciální nenasycenou mastnou kyselinu olejovou. Chrání před vznikem rakoviny tlustého střeva a konečníku. Britští odborníci tvrdí, že strava bohatá na maso zvyšuje riziko vzniku rakoviny, konzumace olivového oleje je naopak snižuje. Obsahuje i velké množství vitaminu E.
Žloutky – velmi kvalitní bílkovina. Významná v prevenci šedého zákalu a senilní degenerace makuly. To je onemocnění spojené s vyšším věkem, postihující žlutou skvrnu na sítnici. Vejce jsou bohatým zdrojem riboflavinu, selenu, vitaminů, živin, leucinu a luteinu. Žloutek především vitaminů A, D, E, K, karotenoidů, vápníku a železa. Ideální je konzumovat jedno celé vejce denně v kombinaci se správným jídelníčkem.
Modré mušle se žloutkovou pěnou a křenem
Suroviny pro 4 osoby: 2000 g mušlí ve skořápce, 4 dl bílého suchého vína, sůl, 2 snítky čerstvé dobromysli, 2 snítky koriandru, 2 snítky petržele, 1 menší cibule, 200 g kořenové zeleniny, 4 žloutky, 1,2 l hovězího vývaru, 1 lžíce olivového oleje, 100 g čerstvého křenu.
Mušle opereme a vložíme do 1,1l vývaru, v němž jsme předem uvařili kořenovou zeleninu, cibuli, 2 dl bílého vína, sůl a bylinky. Jakmile jsou uvařené, (netrvá příliš dlouho), vyjmeme je, položíme na plech a přelijeme žloutkovou pěnou.
Příprava pěny: Do nádobky dáme 2 dl vína, 1 dl hov. vývaru, sůl, bílý pepř a žloutky. Na mírném ohni šleháme do zhoustnutí. Nakonec opatrně přidáme1 lžíci másla. Polijeme mušle a dáme do trouby zapéct při 180º C. Před podáváním posypeme strouhaným křenem, ozdobíme citronem.
Více na www.patriot-x.cz
Věra Nováková