Vaříme s Radkou Hozmanovou…
Radka Hozmanová pořádá kurzy vaření podle zásad feng shui. Mimo jiné také zdůrazňuje, že podstatné není pouze to, jaké suroviny v kuchyni používáte,ale také to, jak je upravujete…
Polévka z brokolice (4 porce)
Brokolici omyjeme, oddělíme růžičky. Dáme vařit 2,5 l osolené vody, do ní řasu wakame (nebo kombu, na osobu velikost palce). Do vroucí vody vložíme brokolici. Pod pokličkou vaříme do změknutí. V hrnci rozmixujeme ponorným mixérem. V hrnečku studené vody rozmícháme asi 2 lžíce škrobu kuzu. Je-li málo hustá, postup opakujeme v menším množství vody. Na dochucení přidáme sójovou omáčku tamari dle chuti, trochu zázvoru, nahrubo nastrouháme čerstvou mrkvičku, zdobíme zeleným posypem a orestovanými semínky dýně.
Pikles
je nakládaná zelenina. Celý proces i s dozráváním trvá asi týden. Je zdrojem enzymů, které pomáhají startovat trávicí procesy a uleví žlučníku a játrům.
Vezmeme buď jeden druh zeleniny, stačí obyčejné zelí. Nebo zvolíme mix – z brokolice, mrkve, soli, cibule, kedlubny, daikonu. Nakrájíme zeleninu na větší kusy. Vezmeme větší zavařovací sklenici, převaříme vodu, naskládáme zeleninu do sklenice, dáme do ní lžičku mořské soli, zalijeme zchladlou převařenou vodou. Zavřeme víčkem, asi na hodinu obrátíme uzavřenou sklenici na víko a necháme sůl dobře rozpustit. Sklenici poté otevřeme, obsah vložíme do plastové misky – pracuje a pak se nám může „vyenzymovat“ mimo vymezený objem sklenice. Uložíme bez víka, pouze přiklopené do spíže. Necháme asi 24 hodin natáhnout vzduch a spustit fermentaci. Poté víko lehce zavřeme. Sklenici zběžně kontrolujeme, pokud obsah moc „povídá“, povolíme víko a hned zase zavřeme. Po týdnu je vše připraveno. Nelekněte se zakalení, jde o mléčné kvašení! Naberte čistou vidličkou, opláchněte pod vodou na sítku. Na osobu stačí malá kopička, kterou přidáte na talíř jako přílohu.